خبرنامهٔ ایران باستان

قاسمی، پارسا. (۲۰۲۴). بهشت های ایرانی: کشف دستگرد ساسانی محمد آباد_ باغدشت ، جنوب جره، فارس، ایران. نشریه باستان شناسی میدانی، صص: ۱_۲۲.

این مقاله به کشف و نقشه‌برداری از دستگردی بزرگ و ناشناخته در دشت محمدآبادِ باغدشت در جنوب استان فارس می‌پردازد.

این مطالعه‌ی سنجش از راه دور با بهره‌گیری از عکس‌های هوایی تاریخی از سال 1966، تصاویر ماهواره‌ای برگرفته از گوگل ارث(Google Earth)، عکس‌های تهیه شده توسط پهپاد و مجموعه داده‌های بررسی باستان‌شناسی لنداسکیپ (باستان شناسی منظر یا پهندشت و یا زمین‌سیما-landscape) انجام شده است.

نتایج مقدماتی بررسی میدانی نشان می‌دهد که این دستگرد که در دورۀ ساسانیان (224-651 پس از میلاد) ایجاد شده و در دوره‌های مختلف پساساسانی مورد استفاده قرار گرفته، دارای طرح‌‌های متعدد از باغ است.

برجسته‌ترین طرح، چهارباغی است با میدان یا حوضی مرکزی که جوی‎های آبی محوری یا مسیرهای پیاده‌روی آن را قطع می‌کنند. دیگر طرح‌ها شامل طرح‌های مربع و مستطیل با راهروها، کانال‌ها و حوض‌های یکپارچه است. آبیاری از طریق سیستم کاریز (قنات) و رودخانۀ شور جره (Shur-e Jereh) مدیریت می‌شد.

کشف دو باغ جدید در این دستگرد، همراه با سایر دستگردهای کشاورزی بزرگِ پیشتر شناخته‌شده و باغ‌های گسترده در چهاربازار (Chaharbazar) و بزپر(Bozpar)، بینش و درک ما را از باغ‌های باستانیِ ایران و طرح‌ها و سیستم‌های مدیریت آب در مرکز سرزمین ساسانیان، افزون‌تر خواهد کرد.

برای دیدن شرح کامل خبر به لینک زیر مراجعه فرمایید:

مصطفی نبوی چاشمی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *